Πως η Διακόσμηση του Παιδικού Δωματίου Βοηθάει στην Ανάπτυξη του Παιδιού;

Πως η Διακόσμηση του Παιδικού Δωματίου Βοηθάει στην Ανάπτυξη του Παιδιού;

Πως η Διακόσμηση του Παιδικού Δωματίου Βοηθάει στην Ανάπτυξη του Παιδιού;

Τα πρώτα πέντε και ιδίως τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι τα πιο σημαντικά, καθότι διαμορφώνουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Εάν θέλετε να ενισχύσετε αυτό το στάδιο των παιδιών σας, τότε είναι πολύ σημαντικό να θέσετε ως μία προτεραιότητα και τη διακόσμηση του παιδικού τους δωματίου.

Το μωράκι σας μπορεί να μην είναι ακόμα σε θέση να σχολιάσει τα χρώματα, τα μοτίβα και τη συνολική διακόσμηση του δωματίου του, αλλά έχει τη δυνατότητα από τη στιγμή της γέννησης του να απορροφά όλες τις πληροφορίες του περιβάλλοντος χώρου του.

Με το που ένα βρέφος ανοίξει τα μάτια του, ο εγκέφαλός του αρχίζει να συλλέγει τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνει και εν συνεχεία τα επεξεργάζεται. Έρευνες δείχνουν πως το 80% των πληροφοριών που λαμβάνει ο εγκέφαλος των παιδιών σε αυτή τη νεαρή ηλικία γίνεται μέσω της όρασης τους, εξού και είναι πολύ σημαντική η οπτική διέγερση που τους παρέχουμε.

Προκειμένου να τονώσετε τη νοητική ανάπτυξη του νεογέννητου σας, χρειάζεται να του παρουσιάσετε κατάλληλα οπτικά ερεθίσματα. Για να επιτευχθεί αυτό, καλό θα είναι αρχικά να χρησιμοποιήσετε εικόνες υψηλής αντίθεσης και έντονες χρωματικές αντιθέσεις, που ενθαρρύνουν τα βρέφη να εστιάσουν και διεγείρουν τη γνωστική τους ανάπτυξη, πολύ περισσότερο συγκριτικά με τις μονόχρωμες εικόνες. Μία τέτοια αντίθεση αφορά το άσπρο και το μαύρο χρώμα.

Μετά από τον 1ο μήνα, τα μωρά ξεκινούν να διακρίνουν όλα τα βασικά χρώματα, ξεκινώντας με το κόκκινο χρώμα, επίσης την ένταση και τη φωτεινότητα των χρωμάτων. Μέχρι τον 4ο με 5ο μήνα της ζωής τους έχουν πλήρως αναπτύξει τη χρωματική τους όραση και βλέπουν όλο το φάσμα των χρωμάτων.

Στον προσωπικό χώρο του μωρού σας μπορείτε να πετύχετε την ισορροπία βάφοντας και διακοσμώντας το δωμάτιο του σε χρώματα παστέλ που σας αρέσουν, προσθέτοντας πινελιές πιο τολμηρών χρωματισμών και εντυπωσιακών γεωμετρικών σχεδίων, για παράδειγμα προσθέτοντας ένα περίγραμμα ή κάποια αυτοκόλλητα στον τοίχο ή εικόνες που περιλαμβάνουν αυτά τα στοιχεία. Εναλλακτικά, μπορείτε να εστιάσετε σε κάποια ιδιαίτερα αντικείμενα για το παιδί σας όπως είναι διακοσμητικά μαξιλάρια, μικρά χαλάκια ή αποθηκευτικοί χώροι και φυσικά τα παιχνίδια του.

Το κλειδί είναι να ζωντανέψετε το δωμάτιο των παιδιών σας αρκετά με μικρές χρωματικές εκρήξεις που θα μπορούν να τραβήξουν την προσοχή τους, ενθαρρύνοντας συγχρόνως την εξοικείωση και τη συμμετοχή τους, προσέχοντας όμως να μην πέσετε στην παγίδα των πολλών ταυτόχρονα έντονων οπτικών ερεθισμάτων που θα το υπερδιεγείρουν και θα το κουράσουν.