Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιλογή του κατάλληλου φωτισμού για το παιδικό & βρεφικό δωμάτιο!

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιλογή του κατάλληλου φωτισμού για το παιδικό & βρεφικό δωμάτιο!

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιλογή του κατάλληλου φωτισμού για το παιδικό & βρεφικό δωμάτιο!

Ο φωτισμός του παιδικού δωματίου δεν αφορά μόνο την αισθητική του χώρου, αλλά συμβάλει καθημερινά στη διάθεση, στη συμπεριφορά και στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών!

Για τον λόγο αυτό η επιλογή του σωστού φωτισμού για το παιδικό ή βρεφικό δωμάτιο είναι μείζονος σημασίας. 

Χρειάζεται καταρχήν να λαμβάνουμε υπόψη τον διαθέσιμο φυσικό φωτισμό που έρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον, ο οποίος παίζει και τον πρωταρχικό ρόλο. Ακολουθεί το μέγεθος του χώρου, καθώς και η ηλικία του παιδιού. Για τον κατάλληλο φωτισμό ενός παιδικού δωματίου, είναι απαραίτητο να υπάρχουν επαρκή φωτιστικά σώματα. Ως βασικό φωτιστικό συνίσταται να χρησιμοποιηθεί ένα φωτιστικό οροφής που τοποθετείται συνήθως στο κέντρο του δωματίου. Καλό είναι να συνδυαστεί με ένα επιτοίχιο φωτιστικό ή μια επιτραπέζια λάμπα που τοποθετούνται συνήθως δίπλα στο κρεβάτι. Ιδανικά για μικρότερα παιδιά που φοβούνται το σκοτάδι, είναι τα φωτιστικά νυκτός που είναι πολύ χρήσιμα για την πλοήγηση στον χώρο. 

Η θερμοκρασία χρώματος φωτός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και στην συνολική αίσθηση που προκαλεί. Όταν επιλέγουμε θερμό φως, δηλαδή κάτω από 3.000 K (Kelvin), τότε προάγεται η ηρεμία και η χαλάρωση. Επομένως μια τέτοια επιλογή βοηθάει το παιδί να ξεκουράζεται ευχάριστα και να χαλαρώνει ευκολότερα στο τέλος της ημέρας.

 

Φωτιστικό Οροφής

Κάθε δωμάτιο έχει το δικό του - τουλάχιστον ένα - φωτιστικό οροφής. Για το κυρίως φωτιστικό ενός παιδικού δωματίου, συνήθως αντλούμε έμπνευση από παιχνίδια, πολύχρωμα και διασκεδαστικά, τα οποία ταυτόχρονα διεγείρουν τη φαντασία του παιδιού.

Η τοποθέτηση ενός διακόπτη dimmer στον τοίχο επιτρέπει την αυξομείωση της έντασης του φωτός, προσαρμοσμένη ανάλογα στην εκάστοτε δραστηριότητα του παιδιού, αν πλησιάζει η ώρα του ύπνου, κτλ.

 

Επιτοίχια Φωτιστικά

Μια εναλλακτική λύση είναι τα επιτοίχια φωτιστικά, μπορούν να διακοσμήσουν το παιδικό δωμάτιο και να δημιουργήσουν μία μοναδική ατμόσφαιρα επιλέγοντας διασκεδαστικά σχέδια και χρώματα. Επίσης η χρήση τους μπορεί να είναι και ως φωτάκια νυκτός, εκπέμπουν απαλό φως για να εξασφαλίσουν στο παιδάκι σας τον κατάλληλο φωτισμό, ώστε να νιώθει ασφάλεια και να κοιμάται γαλήνια! Επιπλέον είναι κατάλληλα ως φωτάκια ασφαλείας για να διευκολύνουν την κίνηση του παιδιού ή και την δική σας, με ησυχία οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη διάρκεια της νύχτας. 

 

Επιτραπέζια Φωτιστικά

Ένα επιτραπέζιο φωτιστικό, τοποθετημένο στο κομοδίνο, στο γραφείο ή σε κάποιο ραφάκι, προσφέρει μια ενδιαφέρουσα προσθήκη που ομορφαίνει το δωμάτιο ενός παιδιού. Βρίσκεται σε χαμηλό ύψος συνήθως και τείνει να είναι εμπνευσμένο από εικόνες αγαπημένες και φιλικές προς το παιδί. Για να είναι ασφαλής η τοποθέτηση και χρήση του, χρειάζεται με κάποιον τρόπο η πρίζα να καλύπτεται και η πρόσβαση προς αυτή να εμποδίζεται. Επίσης η αποφυγή των λαμπτήρων αλογόνου οι οποίοι αναπτύσσουν πολύ υψηλή θερμοκρασία και ίσως κάψουν τα χεράκια που παιδιού κατά την αφή. Μια διαφορετική, εναλλακτική πρόταση αποτελεί η επιλογή φωτιστικών με μπαταρίες (πάντα με ασφαλές βιδωτό κλείσιμο) ή με USB θύρα για φόρτιση.

 

Φωτιστικά Γραφείου

Τα παιδικά φωτιστικά γραφείου έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να διαβάσουν πιο εύκολα, με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια για τα ματάκια τους. Αυτό το πετυχαίνουν δημιουργώντας ατμόσφαιρα κατάλληλη για να καταφέρνουν τα παιδιά να συγκεντρώνονται καλύτερα. Καλό είναι τα φωτιστικά γραφείου να έχουν εύκαμπτο λαιμό και ρυθμιζόμενο όσον αφορά την κλίση του, ώστε να μπορεί να υπάρξει καλύτερη εστίαση της φωτεινότητας. 

 

Επιπλέον…

Στο παιδικό δωμάτιο, όπως σε κάθε χώρο άλλωστε, μπορούν να μπουν έξτρα κρυφά, μικρά φωτάκια, στους τοίχους, σε ράφια ή ντουλάπια, τα οποία δε θα ενοχλούν τα παιδιά και ταυτόχρονα θα τους προσφέρουν μια μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας το βράδυ!