Back to School! Tips για την ομαλή επιστροφή του παιδιού σας στα θρανία

Back to School! Tips για την ομαλή επιστροφή του παιδιού σας στα θρανία

Back to School! Tips για την ομαλή επιστροφή του παιδιού σας στα θρανία

Το καλοκαίρι πέρασε και μετά τα παιχνίδια στη θάλασσα, τις βόλτες με το ποδήλατο, τους περιπάτους, ήρθε ο καιρός της επιστροφής των παιδιών στο σχολείο. Είναι καλύτερο για το παιδί η διαδικασία προσαρμογής του να ξεκινήσει σταδιακά λίγο πριν να αρχίσει το σχολείο.

 

  •  Όπως είναι φυσικό η πρώτη μέρα στο σχολείο, ή η επιστροφή σε αυτό ανεξαρτήτως βαθμίδας, μπορεί να δημιουργήσει αγωνία, άγχος και φόβο στα παιδιά. Για να περιορίσετε τον φόβο αυτό, μιλήστε μαζί του για τη νέα σχολική χρονιά και κανονίστε μια βόλτα μαζί με το παιδί σας στο σχολείο.

 

  • Αρχίστε από νωρίς να συζητάτε μαζί του για το σχολείο τονίζοντας τις θετικές πλευρές του ώστε να του δημιουργήσετε μία θετική προσμονή σχετικά με αυτό. Θα κάνει νέους φίλους, θα συναντήσει παλιούς φίλους του και θυμίστε του τις όμορφες στιγμές που είχε την προηγούμενη χρονιά στο σχολείο.

 

  • Είναι λογικό τα ωράρια ύπνου του παιδιού σας να έχουν αλλάξει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Το πιο δύσκολο κομμάτι μετά τις διακοπές για τα πιο πολλά παιδιά είναι το πρωινό ξύπνημα. Καλό θα ήταν τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν ανοίξουν τα σχολεία, να επανέλθει στο πρόγραμμα ύπνου που είχε πριν τις διακοπές. Το πρωί ξυπνήστε το παιδί σας 15 λεπτά νωρίτερα από το προγραμματισμένο ώστε να έχει χρόνο να χουζουρέψει και σταδιακά μειώστε το χρόνο αυτό, μέχρις ότου να μπορεί να σηκώνεται στην ώρα του χωρίς παράπονα.

  • Πηγαίνετε μαζί να αγοράσετε τα πράγματα του σχολείου. Τα παιδιά χαίρονται να συμμετέχουν στην επιλογή των σχολικών ειδών τους και τους δημιουργεί ένα αίσθημα προσμονής για το πότε θα πάνε σχολείο προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν. Η επιλογή μολυβιών, στυλό, κασετίνας και φυσικά της σχολικής τσάντας είναι μια ευχάριστη βόλτα που θα φέρει κοντά γονείς και παιδιά, θα ανανεωθούν και θα γεμίσουν χαρά και ενθουσιασμό για τη νέα σχολική χρονιά.

  • Πηγαίνετε εσείς το παιδί σας στο σχολείο την πρώτη μέρα και για όλη την πρώτη εβδομάδα και αφήστε το σχολίκο να το επιστρέφει. Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνεται το σχολικό ως ένα μέσο που το επιστρέφει και όχι αυτό που το απομακρύνει από το σπίτι.

  • Ένα θρεπτικό πρωινό γεύμα θα βοηθήσει το παιδί σας να τα  καταφέρει καλύτερα στο σχολείο, να είναι περισσότερο συγκεντρωμένο και να έχει περισσότερη ενέργεια. Υπολογίστε τον χρόνο που θα χρειαστεί και εντάξετε το στην καθημερινή του ρουτίνα για να μην χρειαστεί να το παρακάμψετε. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το κολατσιό του! Ένα υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό θα διατηρήσει την ενέργεια και την απόδοση του. Φροντίστε για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά του φαγητού, των φρούτων ή του σνακ σε ισοθερμικές τσάντες και φαγητοδοχεία που θα το συντηρήσουν σωστά και ασφαλή μέχρι να καταναλωθούν.